Informacinis renginys visuomenei „Vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimas ir alkoholio vartojimo poveikis visuomenės raidai“ sudomino švietimo ir socialinės sričių atstovus, mokytojus.

Renginys vyko 2018 m. balandžio 26 d. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biure. Renginio dalyvius šiltais žodžiais pasveikino Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Laukaitienė, kuri negailėjo padrąsinimo projekto vykdytojams ir toliau šviesti visuomenę alkoholio poveikio žalos sveikatai klausimais.

VšĮ „Pažangos projektai“ direktorė supažindino susirinkusius su įgyvendinamu projektu „Jaunimo švietimas apie alkoholio poveikį vaisiui“ ir pasidžiaugė, kad LR sveikatos ministerija finansuoja švietimo projektą, nes tai rodo, kad vis daugiau institucijų suvokia švietimo naudą ir būtinybę kuriant gyvenimo kokybę, kurios mes visi kartu ir siekiame.

Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovė Žaneta Skinkienė ir VšĮ „Pažangos projektai“ lektorius Arūnas Norkus išsamiai ir įdomiai pristatė alkoholio vartojimo nėštumo metu ar dar planuojant kūdikį pasekmes besivystančiam kūdikiui. Pasirodo, didžioji mūsų dalis, t.y. mūsų vystymasis, raida, fizinė ir psichinė sveikata yra daugiau ar mažiau paveikti alkoholio ir dauguma turime mažesnių ar didesnių nukrypimų. Vaisiaus alkoholinis sindromas – pati sudėtingiausia nukrypimo nuo normos forma.

Antroje renginio dalyje visų dėmesį sukaustė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto lektorius Tomas Vaičiūnas. T. Vaičiūnas labai įdomiai, besiremdamas faktais, įrodė, kad lietuviai iš tiesų yra linkę nesaikingai vartoti alkoholį ir to nesuvokia, o apie alkoholio žalą kūdikių bei savo sveikatai nežino. Lektorius pabrėžė, kad nuolatos lankosi mokyklose ir susitinka su aukštesniųjų klasių moksleiviais, tačiau, prieš susitikimus, paprašo mokytojų nedalyvauti susitikimuose. Paklaustas kodėl jis atsakė, kad yra įsitikinęs, jog tik asmeninis pavyzdys gali „užkrėsti“ žmones juo sekti. Juk į auditoriją atėjęs parūkęs dėstytojas vargu bau ar įteigs studentams, jog rūkyti yra iš tiesų žalinga sveikatai. „Z“ kartos atstovus T. Vaičiūnas auditoriją siekia ne įtikinti ar nurodinėti, nes, jo nuomone, tai „neveikia“. Lektorius siekia sukelti moksleiviams abejonių, kurios yra veiksmingiausia priemonė elgsenos keitimo link. Tomo Vaičiūno pranešimą galite rasti ČIA.

 

Informacinis renginys organizuotas įgyvendinant projektą „Jaunimo švietimas apie alkoholio poveikį vaisiui“.

Projektas iš dalies finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis pagal 2017 metų konkursą.

Projektas skirtas vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimų prevencijai edukuojant jaunimą ir sudarant galimybes nemokamai dalyti nėštumo testus.